Esthetisch verantwoord.

In de 21e ronde kwam onderstaande partij op het bord. Vanuit het niets explodeert de stelling. Zwart overziet na de 10e zet van wit dat zijn loper op b7 ongedekt is en speelt a tempo 10) …. ; g5

Wit neemt de loper en daarna “geht ‘s los “. Zwart speculeert op de hebzucht van wit en hij krijgt gelijk. De jacht op de zwarte torens wordt wit fataal. Totaal onnodig. Het esthetisch verantwoorde zit hem in de laatste 2 zetten. Zwart streeft naar “een mooi mat ” met een pion en na zwarts 19e zet zijn beide spelers het er over eens dat het mat is ……

Bij het naspelen moet ik helaas tot de conclusie komen dat de pionzetten met 20) Kxe3 beantwoord hadden moeten worden. Zwart had dan met 20) ……. ; Lg5 + moeten proberen de partij te redden. Deze zet had op zet 18 tot onmiddellijk mat geleid. Zwart had dat wel gezien, maar ja …. Het moet esthetisch verantwoord – met schaken heeft het niet veel te maken.

Resteert de vraag hoe het mogelijk is dat beide spelers niet zien dat de 20e zet van wit NIET mat is !! Overdonderd door de ” schoonheid ” van de pion, denk ik maar.

Joost

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

4 Responses to Esthetisch verantwoord.

  1. Joost Pöpping says:

    Bij gebrek aan partijen van andere spelers wederom een fragment uit een partij van mij.
    Halbe – Joost ( 8 mei 18 )

  2. Henk Oosterink says:

    Esthetisch verantwoord? Ik denk dat Lg5 een zeer fraai mat is, maar misschien heeft zwart die zet gewoon gemist? Wie speelde met wat tegen wie? Drie zinnen met een vraagteken aan het einde, is dat esthetisch verantwoord?

Geef een reactie