Berichten

Kort verslag de Kameleon - De Pion 2

Raymond aan bord 1 moest tegen de sterke Wilbert Reijnen (1814). Bram aan bord 2 tegen Alexander Bouwman (1680), Maarten aan bord 3 tegen Bram Knippenberg (1420), Henk aan bord 4 tegen Henk Fleuren (1696), Frans aan bord 5 tegen Darwin van der Pol (1474) en Joost bord 6 tegen  Rene Slaa (1378).

Korte blik leert je dan dat het waarschijnlijk een lastige avond gaat worden. Behalve Maarten en Joost had iedereen een op papier sterkere tegenstander. Bram won een pion en verloor er later eentje, de stelling zat  volgens Bram potdicht en remise was een logisch gevolg. Wat er bij Maarten precies gebeurde is me niet duidelijk, plots was het afgelopen. Zijn korte reactie was: bedroevend…. Dat verwachtten we natuurlijk niet, maar ook Maarten is maar een mens.

Stand 0,5-1,5

Joost was een moeilijk te winnen eindspel aan het uitmelken. Hij had een toren en paard tegen 2 lopers, en nog een pluk pionnen her en der. Leek me heel lastig te winnen. Frans stond heel goed, daar had ik vertrouwen in, maar toen zag ik zijn dame en toren op avontuur gaan. De koning bleef alleen achter….

Mijn tegenstander was een diepzee denker, na een uur had hij al 3 kwartier meer nagedacht dan ik. Mijn Morra gambiet ging licht de mist in doordat ik veld d5 veelte lichtzinnig vrij gaf, daar maakte hij direct gebruik van. Maar ja, al dat denken kostte erg veel tijd en ik besloot om het rustig aan te doen en de stukken op het bord te laten.

Frans vergaloppeerde zich, hij ging mee spelen in de tijdnood van zijn tegenstander en stond plots verloren. Ai, dat ging de verkeerde kant op. Stand 0,5-2,5.

Joost gaf plots een toren weg, pardoes moet je dan zeggen. Gelukkig kon hij een paard slaan en stond het weer gelijk. Hij bood maar snel remise aan, voor het helemaal mis zou gaan.

Mijn tegenstander ging met nog maar 6 minuten op de klok nog eens rustig 3 minuten over een zet zitten nadenken. Ik gaf nog een paar schijn dreigingen en toen viel zijn vlag. Nog voor het eindspel was  begonnen. Tja, de klok staat er niet voor niks. Stand 2-3.

En toen won Raymond zijn partij, bijzonder knap gedaan. Ik heb er niks van gezien, maar misschien komt er nog een aanvulling van dit verslag.

Slotstand 3-3. Daar waren we best blij mee.

Henk

Eerste snelschaak ronde

Op onze speelavond hebben we de eerste snelschaak wedstrijd gespeeld.

Ondanks dat we speelden met 10 minuten op de klok, werden er toch leuke partijen gespeeld.
Er waren 12 spelers aanwezig. Henk had een indeling gemaakt via het programma Sevilla.
De sfeer was ongedwongen en erg gezellig.
Het zal niemand verbazen dat de winnaar was......Raymond!

Pos

Name G.. W D L Score
1 Raymond van Gessel 6 4 2 0 5.0
2 Henk Oosterink 6 4 1 1 4.5
3 Bram Blasman 6 3 2 1 4.0
4 Thijs Brugman 6 3 2 1 4.0
5 Han Bruggink 6 3 1 2 3.5
6 Johan Oppewal 6 3 0 3 3.0
7 John Stollé 6 3 0 3 3.0
8 Frans Eijgenraam 6 2 1 3 2.5
9 Teun Vinke 6 2 0 4 2.0
10 Fred Pronk 6 2 0 4 2.0
11 Jan Helwig 6 1 1 4 1.5
12 Ton Rengelink 6 1 0 5 1.0

verslag tweede SOS wedstrijd

Een dinsdagavond in Dieren. Kort verslag van Henk Oosterink Dinsdagavond was Theothorne de 2e tegenstander van De Kameleon in de SOS competitie. Gezien de ratings zou het waarschijnlijk een spannende wedstrijd gaan worden. Bij beide teams ontbrak een belangrijke speler, bij ons was dat Raymond. Onze kansen lagen waarschijnlijk vooral op de onderste borden. Dat bleek later ook te kloppen. Bij het bord van Frans hoorde ik allerlei kreten, bij zijn tegenstandster ging blijkbaar het nodige mis. Later hoorde ik van Frans dat hij zelf ook wat weg gaf. In de analyse achteraf, kregen we een mooie aanval op de stelling van zijn tegenstandster. Deze partij eindigde plotsklaps met mat van Frans op h1….. Gelukkig wist hij de partij zelf wel te winnen. 1-0 voor ons. Ik wist het 2e punt te scoren, in een Dame Toren en wat pionnen eindspel tastte mijn tegenstander flink mis en wist ik zijn Dame te pakken te krijgen. Dat was 2-0.

Eric mocht op bord 3 plaats nemen, veel van zijn partij heb ik niet gezien, maar ik zag dat hij niet slecht stond. Wat er precies mis ging, zal hijzelf hieronder uit de doeken doen. Stand 2-1 Niet gezien (Eric) In mijn partij tegen Pieter zat het dicht bij elkaar. In de opening stond ik er iets beter voor en aan het einde hij. Het verschil was nooit meer dan + of – 1 volgens de computer. Op zet 30 speelde Pieter pion f4. De computer gaf aan dat de partij volledig in evenwicht was, totdat ik mijn loper terug speelde naar f1. Blunder M1 volgens de computer en ook volgens Pieter. Ik had niet gezien dat mijn koning geen vluchtvelden had. Eenvoudigweg pion h4 en de kans was groot dat het remise was geworden. Misschien toch weer te lang nagedacht tijdens de partij.
Toen ging alles snel. Maarten op 1 speelde een sterke partij tegen een 1800+ speler, ik ging lange tijd uit van een punt voor ons. Maarten. Ik stond vanaf de opening wat minder, maar nergens buiten de remise marge. Dame toren b3 op de 32e zet leek mij winnend, maar alles blijft eigenlijk remise vanwege de gedekte vrijpionnen van zwart. Ondanks mijn kwaliteit voorsprong.
Wanneer ik op zet 43 Ke3 had gespeeld had ik een ruime + gestaan. Nu was Tc3 een onnodige zet en kon zwart de pion opspelen en deze later met Lc1 dekken en daardoor mijn stukken aan de laatste rijen binden. Mijn 45e zet in tijdnood was direct verliezend. Bram op bord 2 kwam in de problemen, verloor een stuk, maar had zeer actief stukkenspel. Hij wist, met weinig tijd op de klok, en de handen op de oren, het tij te keren. Knap staaltje. 3-2 Aan bord 6 bleef het tot het laatst spannend. Lange tijd leek het er op dat Oppewal, die momenteel een diepe vormdip doormaakt, met de zwarte stukken een kostbaar punt zou verspelen. Hij wist niet goed raad met openingszet b3 van wit en gaf de diagonale zwarte loper met 1…-pf6; 2. Lb2-d5; 3. e3-c5 veel te veel ruimte. En dat bleef zo. De hele partij draaide in feite om de zwarte velden d4 en e5. En wit had de betere papieren. Na een hoop gepruts in het middenspel stond zwart er belabberd voor met twee pionnen achterstand en slecht opgestelde stukken. Maar gelukkig bleek wit minder sterk in het afmaken dan in zijn strategische opbouw. Hij maakte het zichzelf nog nodeloos moeilijk in een situatie waarin zwart met een dubbele matdreiging zomaar pardoes veel materiaal terug kon pakken en zelfs de betere papieren had in het eindspel. Maar de tijd werd krap en een blunder hing in de lucht zodat remise uiteindelijk toch de terechte uitslag werd. Door de drie winstpartijen die toen al binnen waren voor De Kameleon was het halve puntje genoeg om het wedstrijdpunt binnen te harken. Eindstand 3,5-2,5 voor de Kameleon. Na 2 wedstrijden hebben de volle buit, ons doel was het om niet te degraderen. We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg.

Schaakcursus "Beter schaken " slaat aan !

Op de avond van bekerronde 1 ( achtste finales ), vond ook de tweede avond van de schaakcursus "Beter schaken" plaats. De cursisten waren onder de indruk van onderstaand partijfragment, waarin een totaal verloren stelling toch uitmondt in een puntendeling.
 
Indien wit in onderstaande stelling aan zet is, wordt hij op veld a8 ( Da2 - a8 )  mat gezet. Gelukkig voor zwart is hij aan zet. Vraag: Hoe kan zwart er voor zorgen dat het toch nog remise wordt ??

De zet Lh5 - f7 +  levert remise op. De witte koning moet weg waarna de loper de witte dame op a2 kan slaan. Hij heeft nu een loper voorsprong, maar met alleen nog een loper op het bord, kan zwart niet winnen.
 
Voor de kwartfinales in de beker plaatsten zich overigens: Han, Frans, Raymond, Henk O., Eric, Jan, Johan en Joost.

Zege bij debuut in de 2e klasse.

In een spannende wedstrijd tegen OPC uit Oosterbeek, juist ja het zestal waarmee we vorig seizoen om het kampioenschap streden, wisten we onze eerste overwinning in de SOS - competitie te boeken.
Bijgaand de zes bijdragen van onze spelers.

Hier speel ik vol overmoed nadat ik in de opening een kwaliteit had verloren en mijn tegenstander in tijdnood kwam d7 terwijl ik Kxe3 had moeten spelen.Ik speelde nog een paar slechte zetten en kon uiteindelijk een pion promotie tot dame niet meer voorkomen van mijn tegenstander.Scherp blijven na uren schaken blijft niet eenvoudig!!

Degelijkheid troef.

Na advies van Henk heb ik besloten om als zwart gewoon op alle zetten van wit C6 
te spelen. Er  ontstond een degelijke partij van beide kanten die door een foutje werd
beslist. Mijn tegenstander en ik kwamen ongeschonden uit de opening. Na een 
paardenwissel op C6 moest wit zijn dame in veiligheid brengen. Dat deed hij niet op 
de juiste manier zodat ik het initiatief over kon nemen door met mijn dame een 
dubbele aanval op loper en pion te plaatsen (zie schema 1). Een paar zetten later 
was de pion voorsprong een feit voor zwart. De door mij voorgestelde dame ruil werd
tot twee keer toe afgewezen door mijn tegenstander. Dit leidde niet veel later tot de 
volgende stelling (zie schema 2). De druk op de C pion werd opgevoerd met mijn zet 
toren C8. De pion was lastig te verdedigen voor Wit en toren C1 spelen was niet de 
juiste manier. De stelling kan zo in de puzzels op chess.com of lichess. Vind de beste
zet voor zwart.

Eric

Schema 1

Schema 2

Zoals al gedacht, heb ik geluk gehad. De opening was nog wel redelijk, maar in het late middenspel was ik veel te opportunistisch en wilde ik iets forceren door g5 te spelen. dit was gewoon slecht en ik had moeten verliezen als mijn tegenstander het beter had gespeeld. op een gegeven moment was het +4 voor hem volgens de computer analyse. Gelukkig speelde hij het niet goed en kon ik afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Hier speelde wit Df2-f3 en toen kon ik de winnende afwikkeling spelen.
 
Hopelijk gaat het de volgende keer beter. In ieder geval met het team een goede overwinning.

Maarten

Ik speelde met wit tegen Dhr. Albert Kroon en kreeg al snel mijn favoriete opening op het bord. Met 4.., Le7 kwam zwart al wat passief te staan en na de 2e maal Pa5  (om mijn loper op c4 af te ruilen), kon ik met Lxf7+ een pion winnen. Zwart sloeg de loper niet en kwam met de Koning in het open veld te staan. Met 13 h3, ..  joeg ik zijn Paard naar h6. Merkwaardigerwijs bleek het Paard hier een sterke verdediger te zijn. Hij hield de zwarte velden rond de Koning onder controle. Direct mat zat er even niet in, maar ik won 2 pionnen en zwart verbruikte zoveel tijd dat hij al rond de 25e zet in zware tijdnood kwam. Dit ging uiteindelijk mis op de 32e zet, toen viel de vlag.

Henk

tsja... kwestie van te snel zetten? Verkeerde stemmetje in mn hoofd gevolgd? Stemmetje dat zei: kies de aanval. Ik zat in een wat beklemmende stelling als gevolg van een doordrukkende zwarte pion op de c-lijn na een spaanse openingsvariant waarin de witte lopers geruild werden. Gebrek aan controle op het witte veld c4 zat me tegen maar wat me nekte was iets heel eenvoudigs: dame en koning op 1 lijn nadat ik in die drieste bui in opdracht van dat stemmetje dat ik net noemde f4 had gespeeld, niet lettend op de zwarte pion op c5... de perfecte plug om een zwarte loper op d4 aan vast te schroeven met dodelijk gevolg, want dan stonde de zwarte loper en de witte konong en dame op 1 lijn. Volgt iemand het nog? Ik verloor een stuk door die dreiging van dameverlies en er dreigde veel meer onheil, onder andere in de vorm van een vorkje van paard met twee torens. Een kaartenhuis. Ik kon maar beter opgeven. Eerste partij die klaar was, meteen 0-1, mooie start is dat na onze promotie. Gelukkig is schaken een teamsport en hebben we ook goede spelers. 

Johan

Ik win op zet 25 een pion, waarmee ik uiteindelijk de partij mee kan winnen.

Raymond

 

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg

Agenda

Geen evenementen