Berichten

We houden onze ongeslagen thuisstatus.

Door een ruime 4,5 - 1,5 zege op laagvlieger UVS 3 uit Nijmegen blijven we dit seizoen thuis ongeslagen. Gemakkelijk ging het niet, de opponent bood flinke tegenstand, daarmee maar weer aantonend hoe gering de krachtsverhoudingen in onze klasse 2B zijn. 
 
Bram speelde wederom erg goed en agressief. ( Zijn partij komt later, in een speciale bijdrage, aan bod ).

Verslag na zet 10:met zwart aan zet verwachtte ik zijn paard van f6 naar d5 maar van Lanen speelde paard g4 wat een matige/slechte zet is.Ik speelde hier h3 om het paard op een nog slechter veld te dwingen namelijk de enige optie naar veld h6.In deze stelling keek ik op intuitie naar een loper offer met schaak op h7 maar moest echt diep rekenen om van Laanen,s dame te dwingen naar een zeer slecht veld op h4.van Laanen nam mijn loper offer aan en toen ging het snel.Ik speelde op zet 13 paard g5 met schaak,van Laanen ging met zijn koning naar g6 en toen verasste ik hem totaal met mijn zet pion naar g4.Zoals eerder gezegd werd van Laanen,s dame gedwongen op veld h4(de enige zet) en ik speelde dame d3 met schaak,ik stond glad gewonnen.van Laanen speelde pion f5 maar ik had al gezien dat ik die pion en passant kon slaan.van Laanen,s koning kwam nu in een spervuur van mijn actieve stukken.Met mijn zet 17 paard h7 met schaak kon zijn koning alleen naar een zwart veld en in die diagonaal stond zijn dame op h4.Ik kon dan loper g5 spelen met schaak en tegelijk een aanval op zijn dame.Zover liet van Laanen het niet komen,na mijn zet paard h7 schaak zah hij ook dat zijn dame ten prooi viel en daarvoor geen tot weinig compensat6ie kreeg.van Laanen gaf op.Na 17 zetten veegde ik een gelijkwaardige schaker(rating 1740) van het bord.

Frans zorgde voor het tweede punt.

Maarten won op zijn eigen, gedegen manier.

Na een lange tijd weer eens Benoni gespeeld. Is vaak wat moeizaam wanneer wit het goed speelt, maar indien het niet zo goed wordt gespeeld krijg je altijd tegenspel. Zo ook in deze partij. Op de 26e zet speelde wit onnauwkeurig en kon ik een pion winnen doordat hij niet terug kon slaan ivm dame verlies.
Daarna speelde hij nog een aantal mindere zetten en op de 30e zet probeerde hij met Pd5 iets te forceren. Dit kon echter niet en ik wikkelde gemakkelijk af naar een eindspel met twee verbonden vrijpionnen. Eindelijk weer eens een goede overwinning in de externe competitie na 4 nederlagen op rij.
 
Johan wist de stelling van zijn opponent niet te kraken.
 
Vaak ben je te bang
 
Een mooie partij vol mogelijkheden liep uit op remise bij Oppewal versus Tanja aan bord 4. Zwart verslikte zich een beetje in zijn caro kahn opening. Zwart kwam met zijn witte loper voor zijn  e-pion te staan op e6, al vroeg in de partij. En die zat hem danig in de weg en deed hem besluiten om de opening om te buigen naar een soort konings indisch. Wit slaagde erin de zwarte lopers te ruilen waarna de zwarte koning kwetsbaar was achter de vooruitgeschoven g pion. Alle aanvalskracht van wit ging dan ook naar die zwakke plek.
Wit slaagde er evenwel niet in om dat voordeel goed uit te buiten. Na een mooie aanval waarin zwart het echt wel een wat benauwd had liep het na de nodige ruilpartijen uit op een eindspel met licht strategisch maar geen materieel voordeel voor wit maar ook weinig tijd, waarna remise een terechte uitkomst was van de partij. Omdat vier teamgenoten wel een heel punt veroverden voelde dat toch als een overwinning.
Analyse achteraf leert dat wit het grootste deel van de partij beter stond, soms tot +2, en iets agressiever had kunnen spelen. Conclusie: vaak ben je te bang.
 
Raymond speelde het eindspel sterk en won.
 

In de laatste (slot)ronde gaan we naar Nijmegen voor de wedstrijd tegen rode lantaarndrager Mook 2.
 
(  Joost ) 

 

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg

Agenda